החזרי מס להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים

הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים מסוגים שונים חווים קשיים ייחודיים מבחינות רבות, ובאופן מיוחד מן הבחינה הכלכלית. מדינת ישראל הבינה כי יש להתאים את חוקי ותקנות המיסוי הישראליות בהתאם, כך שישקפו קשיים אלה ויקלו, לפחות חלקית, על נטל המס על משפחות בהן ילד אחד או יותר הוא בעל צרכים מיוחדים. בואו נסקור בקצרה אילו הטבות או החזרי מס להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים קיימות בישראל:

החזרי מס להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים
אם ילדכם לומד בחינוך המיוחד, בעל לקויות למידה, נכה או בעל מוגבלות כלשהי או סובל מאוטיזם, אתם זכאים להטבות מס על פי חוקי המס החלים במדינת ישראל. אלו יכולות לכלול נקודות זיכוי (מסכום השתכרות מסויים), החזרים על תשלום מס שבח או על רווחים מפקדונות או שוק ההון, ועוד. במקרה שבו במשפחתכם שני ילדים או יותר בעלי צרכים מיוחדים, תוכלו לעיתים לקבל אפילו כפל נקודות זיכוי והטבות נוספות. אם עדיין לא ניצלתם את זכאותכם, ככל הנראה תוכלו לקבל החזרי מס בשל עודפי המס ששילמתם עד כה (עד מספר שנים רטרואקטיבית). אילו סוגי צרכים מיוחדים מזכים אתכם בהטבות מס ובאילו תנאים?

זכאות החזרי מס להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים


נכות, עוורון או חירשות

אם ילדכם הוא בעל נכות או מגבלה פיזית, עיוור או חירש, מגיעה לכם הקלה בשיעור המיסים שעליכם לשלם. כדי לקבל את ההטבה, יש להגיש טופס בקשה (טופס 127) ותעודה רפואית בחתימת רופא מומחה, עם ציון שנת הופעת הנכות, לזיכוי רטרואקטיבי.

בתנאים מסויימים, הורים יכולים לקבל נקודות זיכוי בגין ילדם הנכה הזקוק לעזרתם גם אם עבר את גיל 18 והוא בגיר. תנאים אלה כוללים קביעת חוסר יכולת השתכרות של 74% ומעלה, או אבחנה מוכרת על ידי רופא רלוונטי, אבחון על ידי ועדת אבחון של משרד הרווחה, תלות כלכלית בהורים, ועוד
.

הפנייה לחינוך מיוחד על ידי וועדת השמה

אם ילדכם עבר ועדת השמה והוחלט בה להפנותו ללימודים בחינוך המיוחד, תוכלו להגיש לרשויות המס טופס בקשה להקלה במיסוי, בצירוף אישור ועדת ההשמה של הילד. חשוב לעדכן את האישור מדי שלוש שנים לקבלת ההחזר.

גם הורים לילד שהופנה על ידי ועדת השמה לחינוך המיוחד אך המשיך ללמוד במסגרת רגילה זכאים להקלה בתשלום מיסיהם, וגם כאן יש להגיש את אישור הוועדה ולחדש את הזכאות מדי שלוש שנים.

הוריו של ילד שעבר ועדת השמה והופנה לחינוך מיוחד כבר בגילאי הגן זכאים גם הם לקבלת נקודות זיכוי במס ותשלום מס מופחת.

אוטיזם או תסמונת אספרגר

אם אתם הורים לילד אוטיסט או הלוקה בתסמונת אספרגר, אתם זכאים להטבות מס ממש כמו הורים לילדים נכים. יש להגיש טופס בקשה (טופס 127) בצירוף תעודה רפואית, עם טופס אישור זכאות לגמלת ילד נכה מהביטוח הלאומי.
 
וכעת נפרט על כל אחד מן המצבים הנ"ל:

הורים לילדים בעלי נכויות

על פי פקודת מס ההכנסה, הורים אשר ילדם סובל מנכויות שונות המוגדרות בחוק זכאים לשתי נקודות זיכוי שנתיות ממס הכנסה. הנכויות המוכרות המזכות הורים בהחזר מס כוללות עיוורון, שיתוק (חלקי או מלא), פיגור שכלי, הפרעות נפשיות, מחלות ניווניות, ועוד. על אלו להיות מאובחנים על ידי רופא מומחה על פי תחום הנכות. מוגבלות שכלית, לדוגמה, תדרוש אבחון על ידי נוירולוג או רופא מומחה להתפתחות הילד.

הליך מימוש הזכאות להטבות

על הורים לילדים בעלי נכות להגיש טפסי בקשה רלוונטיים לפקיד השומה, בליווי מסמכים נוספים, על מנת שבקשתם תיבחן ותאושר במס הכנסה. כאמור, אמנם פקודת מס ההכנסה עוסקת בילדים מתחת לגיל 18, אך במקרים מסויימים ניתן לקבל החזר גם בגין בוגרים בעלי נכויות, כמו למשל כאשר אדם נשאר להתגורר בבית הוריו לאחר גיל 18 לאור תלותו הפיזית בהם.

חינוך מיוחד

חוק החינוך המיוחד לילדים בישראל קובע זכאות למסגרות לימוד מיוחדות לילדים בגילאי 3 עד 21 המאובחנים כבעלי לקות משמעותית. החוק מתייחס אל ילדים אשר אינם מסוגלים להשתלב במסגרות חינוך רגילות, ילדים הסובלים ממוגבלות גופנית ו/או נפשית, לקויות למידה חמורות, בעיות קשב וריכוז או בעיות התנהגות קשות. מסגרות חינוך מיוחד מופעלות בכל רחבי הארץ מתוך מטרה להעניק מענה מתאים לילדים בקרבת מקום מגוריהם.

השתלבות ראשונית במסגרות החינוך המיוחד מותנית בעמידה אל מול ועדת שילוב הקובעת האם אכן מדובר בילד שלא ניתן יהיה לשלב במערכת החינוך הרגילה. הוועדה עושה מאמצים לשלב את הילדים במערכת החינוך הרגילה תוך הסתייעות בסייעות, תוכניות לימודים מיוחדות ותמיכות נוספות, אך לעיתים אין זה עונה על צרכי הילד. הילדים שאינם מתאימים לשילוב במערכות החינוך הרגילות מועברים אל ועדת ההשמה, הקובעת זכאות למסגרת חינוך מיוחד וזכויות נוספות, כגון זכאות לשירותי ליווי והסעות, זכאות לארוחות, זכאות לעזרים מסייעים, זכאות לטיפול רפואי או פרא רפואי בהתאם לצורך.

גם ילדים עם צרכים מיוחדים המשולבים במסגרות לימוד רגילות זכאים להטבות וסיוע במתכונת של סייע או סייעת צמודים, הסעות, טיפולים רפואיים ועזרים להתאמת סביבת הלימוד לצרכיו המיוחדים של הילד.

זיכוי ממס להורים לילדים בעלי לקות למידה

בהתאם לסעיף 45 בפקודת מס הכנסה, הורים לילדים שהוכרו כבעלי לקויות למידה זכאים לשתי נקודות זיכוי בחישוב השנתי של תשלומי מס הכנסה. תחת הקטגוריה "ילד נטול יכולת" נכללים ילדים מתחת לגיל 18 המשולבים במסגרות חינוך מיוחד ובכיתות חינוך מיוחד בבתי ספר רגילים. שתי נקודות המס באות לידי ביטוי בסכום של כ-5300 שקלים בשנה, כ-430 שקלים בחודש. בעבור הורים המתמודדים עם הוצאות כספיות גבוהות בגין טיפולים בלקות הלמידה, תרופות ורכישת עזרים מתאימים לטיפול ותמיכה בילדים, מדובר בהטבה כספית משמעותית שכדאי לפעול למימושה בהקדם האפשרי.

הורים לילד בעל הפרעות קשב וריכוז זכאים גם הם להטבות מס וזכויות נוספות. ישנה אפשרות לקבלת נקודות מס ושאר הטבות בהתבסס על תוצאות אבחון.
יש לציין כי נקודות זיכוי רלוונטיות רק להורים שהכנסתם עולה על כ-96,000 ₪, משום שלמטה מכך אין משמעות לנקודות הזיכוי בשל תשלום מס נמוך.

הליך מימוש הזכאות להטבות

את הצעדים הראשונים לקראת מימוש ההטבות הקבועות בחוק יוכלו ההורים לבצע כבר כאשר הילד בן 3. על ההורים להגיש את כל המסמכים הדרושים לוועדות השילוב, ללשכת הרווחה ולרשויות המס השונות. לצורך מימון ההוצאות הכספיות הנלוות לטיפול וחינוך הילד, חשוב שתפעלו גם למימוש זכויותיכם מול רשויות המס. החוק מעניק להורים זכאות לשתי נקודות מס, אותן ניתן לממש ולתרגם לצמצום תשלומי המס בתלוש השכר וכן להחזרי מס על מיסים שכבר שולמו. בעבר היה צורך להגיש את אישור הועדה לשם קבלת נקודות הזיכוי, אך מאז 2021 אין עוד צורך בכך בשל שיתוף פעולה בין משרד החינוך ורשות המיסים.

אוטיזם או תסמונת אספרגר

הורים לילדים הסובלים מאוטיזם או מתסמונת אספרגר מתמודדים עם קשיים, דאגות וחששות משמעותיים בכל הקשור להשתלבות הילד במסגרות חברתיות, לימודיות ותעסוקתיות.
הליך מימוש זכויות הורים לילד אוטיסט מתחיל בהליך אבחון מלא, ממשיך בפנייה אל משרד הרווחה למטרת הכרה, ודורש לעתים גם מינוי של אפוטרופוס על ידי בית משפט. החוק בישראל קובע גמלאות, קצבאות והטבות נלוות לילדים אוטיסטים, בתחום הבריאות, החינוך והתעסוקה. ההורים לילדים אלה זכאים להטבות כמו זכאות לימי מחלה נוספים, מימון מסגרות לימוד מתאימות לילד, זיכוי של נקודות במס הכנסה עבור ילד קטין או בוגר, ועוד. הזכאות להטבות השונות נבחנת באופן ספציפי לכל מקרה, בהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק.
 
במקרים רבים, חוסר מודעות של ההורים לזכויותיהם מעכב את קבלת ההטבה המגיעה להם, אך הבשורה הטובה היא שתקנות החוק מאפשרות היום גם קבלת זיכוי רטרואקטיבי עד למספר מסויים של שנים. פקודת מס ההכנסה, התקנות שהותקנו מכוחה וכלל מערכת המיסוי בישראל מסורבלים וקשים להבנה למי שאינו עוסק בתחום. נדרשת הבנה מעמיקה, כמו גם אינטראקציה שוטפת עם הרשויות, בכדי להבין את כל האספקטים של זכאותכם להחזרי מס. לכן למימוש זכויות מלא וקבלת הסברים מקיפים כדאי לפנות לייעוץ מקצועי.
 
פרלמוטר טמיר ייזום פועלת בתחום ייעוץ המס זה שנים רבות, ועובדיה המנוסים יוכלו לספק לכם את כל המידע הרלוונטי. אנו מטפלים בבקשות לקבלת החזרי מס להורים לילדים לקויי למידה, נכים או בעלי מוגבלויות. רואי החשבון המומחים שלנו מעמידים לרשותכם מקצועיות וידע רב, ומטפלים בבקשתכם ישירות מול מס הכנסה, עם מעקב רציף ושירות זמין ומהיר. פנו אלינו לקביעת פגישת ייעוץ.

בקצרה - שאלות ותשובות בנושא החזרי מס להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים: 


מהן זכאויות המס המיוחדות להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים?

ההטבות והזכויות כוללות החזרי מס ופטורים מסויימים, כמו פטור ממס הכנסה, נקודות זיכוי במס הכנסה, תשלומים מסויימים מן הביטוח הלאומי או הקלות בתשלומי הביטוח הלאומי, הנחות במס הארנונה, וזכאות לתמיכות כספיות מיוחדות.

איך מוגדר 'ילד בעל צרכים מיוחדים' לצורך קבלת ההחזרים?

ילד נחשב בעל צרכים מיוחדים אם הוא נמצא במצב של מוגבלות פיזית, נפשית, קוגניטיבית או חברתית, המצריכה טיפול מיוחד ו/או תמיכה. הקביעה על כך מתבצעת על ידי גורמי מקצוע – צוות חינוכי, רופאים, ועדות, וכד'.

מהם המסמכים והתיעוד הנדרשים להגשת בקשה להחזר מס?

יכולים להידרש טפסים ספציפיים של רשויות המיסים, תעודות ואישורים רפואיים, הצהרות הכנסה, ומסמכים נוספים המאשרים את מצבו של הילד וההוצאות הקשורות בטיפולו.

האם יש הבדל בזכאות להחזר מס בהתאם לרמת המוגבלות או לסוג הצרכים המיוחדים?

כן, ההטבות, ובהתאם גם החזרי המס, יכולים להשתנות בהתאם לרמת המוגבלות וטיב הצרכים המיוחדים של הילד.

כיצד מחשבים את סכום ההחזר להורים?

החישוב מתבצע על סמך הוצאות מוכחות, הכנסה שנתית, וקריטריונים אחרים כגון רמת המוגבלות ומספר השנים שעבורן מגיע החזר.

האם יש מגבלת זמן להגשת בקשה להחזר מס?

כן, ישנן מגבלות זמן. לרוב ניתן לקבל החזר עד שש שנים רטרואקטיבית.

מהו הליך הגשת הבקשה להחזר מס?

מילוי והגשת טפסים רלוונטיים, איסוף והגשת מסמכים, ולעיתים פגישה עם נציג רשויות המס.

האם ישנם מגבלות הכנסה לקבלת החזר מס לילד בעל צרכים מיוחדים?

בחלק מהמקרים יתכנו מגבלות הכנסה, אך זה תלוי בסוג ההטבה.

במקרה של דחייה, מהם האופציות לערעור על ההחלטה?

במקרה של דחייה, ניתן לערער לפני רשות מס הכנסה או במסגרות משפטיות.
מומלץ לבדוק מידע זה עם רשויות המס המקומיות או עם מומחים בתחום, כדי לוודא דיוק ועדכניות של המידע.


Coi בניית אתרים